Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Δύο μέρες στο αγρόκτημα με τις κερασιές- from sheep to wool!

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το περάσαμε μαζί με καλούς φίλους στο κτήμα Φωκαέων, στον οικισμό Κερνίτσα, κοντά στα Καλάβρυτα.

 Βασικός σκοπός του ταξιδιού ήταν να ξανασυναντήσουμε την  Σουζάνα, την καταπληκτική ιδιοκτήτρια του αγροκτήματος και να κουρέψουμε τα πρόβατά της ώστε να φτιάξουμε νήμα.
Τελικά ο καιρός μας τα χάλασε το Σάββατο και δεν μπορέσαμε να κάνουμε την κουρά. Χρησιμοποιήσαμε όμως το μαλλί που είχε από πέρσυ και ακολουθήσαμε όλη την διαδικασία.


Αφού πλύναμε και στεγνώσαμε το μαλλί, το καθαρίσαμε λίγο με τα χέρια, αφαιρώντας τα ξερά χορταράκια και κλαδάκια που ήταν μπλεγμένα.






Έπειτα το ξάναμε με τα λανάρια και φτιάξαμε τουλούπες.


Κάποιες από αυτές τις κρατήσαμε στην άκρη και κάποιες τις γνέσαμε.





Μετά από ένα διάλειμμα για φαγητό και καφέ, βάψαμε με έντονα χρώματα τόσο το χειρογνεσμένο νήμα, όσο και όσες τουλούπες, που είχαμε αφήσει στην άκρη.





 Με όσο μαλλί μας περίσσεψε φτιάξαμε επίπεδα κομμάτια τσόχας και μερικές μπαλίτσες.



Αφήσαμε τα νήματά μας να στεγνώσουν, όσο εμείς χουζουρεύαμε στο τζάκι.


Την επόμενη ημέρα υφάναμε τα νήματα στον αργαλειό. Ήταν εκπληκτικό το πως τα χρώματα μπλέχτηκαν μεταξύ τους και ταίριαξαν με τα χρώματα της φύσης.




 Φτιάξαμε επίσης και ένα κάλυμα για το βραστήρα ράβοντας μεταξύ τους τα κομμάτια της τσόχας.






Τα παιδιά χάρηκαν πολύ την παρέα με τα ζώα και το παιχνίδι στον παιδότοπο.



 Επίσης όλοι ευχαριστηθήκαμε την μεγάλη βόλτα για να μαζέψουμε σπαράγγια και χόρτα.





Μετά από ένα τόσο πλούσιο σε χρώματα, αρώματα και κουβέντες διήμερο, γυρίσαμε φορτωμένοι τις πιο όμορφες αναμνήσεις και σχεδιάζουμε την επόμενή μας επίσκεψη στο κτήμα Φωκαέων!